… en die wereld kent heel wat normen en regels. Normen die belangrijk zijn bij het bouwen van bedrijfspanden en waaraan we bij oplevering moeten voldoen. In dit blogbericht nemen we je graag mee doorheen een aantal van deze regels voor nieuwbouwprojecten.
Verwarmde inzichten
Als eerste, de isolatie, een term die je vast bekend voorkomt. Een wetgeving die doorheen de jaren pijlsnel aangepast werd (en dat nog steeds doet). Het warme dekentje voor jouw bedrijfspand wordt elk jaar dikker en daarbij dus automatisch energie-efficiënter.
De isolatienormen schrijven voor hoe goed een gebouw geïsoleerd moet zijn om het verlies van de (opgewekte) warmte en koude te minimaliseren. Het resultaat? Een gebouw dat in de zomer langer fris blijft en in de winter gezellig warm. Je bespaart hierdoor niet enkel energie, maar het verhoogt daarnaast ook het comfort voor jouw werknemers die vaak het grootste deel van hun dag in jouw bedrijfspand besteden. Afhankelijk van het type isolatie (denk hierbij aan dak-, vloer-, muur- of raamisolatie) en de constructie werkt de overheid met een maximaal toelaatbare U-waarde en K-peil.
Als tweede, de warmtepomp in tal van verschillende uitvoeringen. Naast dat ze uiterst efficiënt zijn, zijn ze momenteel het meest milieuvriendelijke alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen. Een ideale manier dus om jouw pand op een groene manier op te warmen.
Sinds 2021 is het daarom niet meer toegestaan om een aardgasaansluiting te plaatsen bij grote nieuwbouwprojecten en dat met als einddoel het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren. In uitzonderlijke gevallen kan er voor bepaalde bedrijven wel nog toestemming worden verleend om gas te gebruiken, maar dat enkel in zeer specifieke gevallen.
Als derde nog een must-have tegen midden 2025: de zonnepanelen. Want vanaf 30 juni 2025 is het verplicht om deze te laten plaatsen op gebouwen waarvan de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar. Hoe groter de (horizontale) dakoppervlakte, hoe meer zonnepanelen vereist zijn. Momenteel spreken we trouwens van een minimum van 20 kWh/m2.jaar aan zonne-energie dat een bedrijfsgebouw in Vlaanderen moet opwekken.
Als laatste verplichting de ventilatie. Concreet? Zelfs voor opslag ben je verplicht ventilatie te voorzien met een regelbare toevoer en een raam openen telt daarbij overduidelijk niet. Elke werkgever is verplicht een gezond binnenklimaat in arbeidsplaatsen te voorzien. Het minimaal geëiste debiet is dan weer afhankelijk van het ruimtetype en de bezetting of de gebruiksoppervlakte.
De verwezenlijkingen voor bovenstaande verplichtingen worden steeds samengevat in een EPB-verslaggeving, de afkorting voor Energieprestatie en Binnenklimaat. De wetgeving hieromtrent bestaat grotendeels uit maatregelen om het verbruik van energie te verminderen en daardoor ook de duurzaamheid van het gebouw te verbeteren. Bij uittekenen van jouw bedrijfspand wordt er al rekening gehouden met deze onderdelen om op latere termijn netjes te voldoen aan de gestelde EPB-eisen.
Afhankelijk van de uiteindelijke functie van het gebouw is het cijfer hoger of lager en zijn de eisen dus strenger of, laat ons zeggen, iets minder streng.
Bouwen aan een duurzame toekomst samen met Immo Darwin
De wetgeving op bovenstaande onderdelen verplicht ontwikkelaars om na te denken over duurzaamheid en energie-efficiëntie vanaf de ontwerpfase. Het stimuleert daarenboven de positieve innovaties in groene technologieën, waardoor ze steeds toegankelijker worden. Als we iets met zekerheid kunnen zeggen, is het dat bovenstaande regelgevingen de bouwstenen van een groene(re) toekomst vormen.
Door te voldoen aan de EPB-regelgeving en het toepassen van energie-efficiënte oplossingen, kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een duurzame(re) toekomst, maar ook profiteren van zakelijke voordelen op zowel korte als lange termijn.
Het naleven hiervan is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een mooie kans om een positieve impact te hebben op het milieu en de bedrijfsresultaten.
Benieuwd naar hoe wij voldoen aan deze wetgeving? Bekijk dan zeker ons ‘project Langveld’ of volg ons via de socials om onze bouwprocessen te ontdekken.